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“La diversificación y collaboración ente productores ye clave del futuru del campu”

Por Miguel García Granda

Vivió en países como Suiza, Inglaterra, Canadá o Dubai, pero decidió tornar a Asturies va cuatro años y mediu. Llicenciada n’Económiques, Alministración y Dirección d’Empreses y máster en Hospitality Management, Isabel Rubio dio un xiru radical a la so vida estableciéndose nuna guapa paraxa nel interior del conceyu de Cuideiru. “Empezaron los mios padres en 2007. Mercaron la casa y un vecín dexó-yos el terrén qu’había delantre. Falaron cola IGP de Faba d’Asturies y llantaron 20 árees por hobby. El mio padre vivía en Madrid, la mio madre n’Uviéu y veníen les fines de selmana. El hobby fóise-yos de les manos y, en 2015, yá teníamos una hectárea de faba. Empezólos a gustar siguieron con un plantíu d’arándanos”, señala.

Lo que nos sos entamos foi una afición familiar foi calando en Rubio, quien, en tornando a Asturies, tamién dio un entorno a la so vida llaboral. “Mientres cinco años, trabayé pa Education First como contable y yera la xefa de departamentu en Suiza. Entós, por circunstancies de la vida, decidí volver a Asturies y vi la que teníen equí montada. Empecé a trabayar n’Arcelor como alministradora contable y, mientres la pandemia, dexar y vini equí a la finca. Empecé a arreyame nel campu”. D’aquellos empiezos destaca que “la IGP Faba d’Asturies fixo un cursu sobro cultivu pa mozos que queríen incorporase. Finalmente incorporé como llabradora. A día de güei, tengo trés hectárees como autónoma y, a parte, la finca El Ribeiro, tien xuna hectárea y media de faba ecolóxica, 300 pumares de diez variedaes de mazana de mesa, xuna hectárea d’arándanos ecolóxicos d’una variedá extra tardida y 700 árboles d’aguacate n’ecolóxicu”.

Tocantes a diferencies col so anterior estilu de vida, Isabel Rubio rellata que “pasé de tar nuna oficina con 15 trabayadores al mio cargu, contable, númberos y dellos idiomes a venime equí y tener un Pasquali. El mio padre diz qu’antes me gustaben los bolsos y los zapatos y agora faime feliz tener un tractor”. Aun así, vivir y trabayar nel campu implica munchos otros aspeutos. Según la llabradora, “nun tien nada que ver trabayar pa ti mesmu que por cuenta ayena. El campu non solo trai trabayalo, sinón munches coses más detrás. La contabilidá, la comercialización, les redes sociales, páxina web, trabayadores, altes, baxes, siguimientu, saber de lo que se trata, cuántes hores echar nuna finca y n’otra y cómo xestionar tou. A la fin, trai muncho más que tar enriba d’un tractor”.

Diversificación y apueste polo ecolóxico Ente que
otru llabradores prefieren dedicase a un únicu cultivu, na finca El Ribeiro optaron por abrir se a más variedaes. Nesi sentíu, Isabel Rubio esplica que “lo que pretendemos ye ufiertar constancia de trabayu nel campu. Poder tener un trabayador desque empezamos la fradadura del arándanu en febreru, recoyer l’aguacate en marzu o abril, llantar la faba en mayu y entutorar ente mayu y xunu. Depués, xunetu y agostu, curiar tolos plantíos de mano la recueya en septiembre y acabar en payares. Ente la recueya de la faba, la mazana y l’arándanu podemos tener un trabayador qu’empiece la campaña en febreru y acabe en payares. Creemos que ye una manera de da-y continuidá y que’l llabrador y el trabayador non solo faigan campañes específiques”. Otru de los motivos que Rubio destaca pa implementar distintos cultivos ye que nun se pueden poner tolos güevos na mesma cesta. El cambéu climáticu ta afectándonos na faba, nel arándanu y nel aguacate. Antes pensábase que nun se podía poner aguacate n’Asturies y agora ye daqué que ta empezando a llantase en bien de partes. Pa nós tamién como comercializadores porque podemos tener una gama de productos y non solo especializanos nuna cosa. Creemos que ye beneficiosu pa toos. Podemos tener munches más ventanes de mercáu abiertes y ufiertar productos calidable sol sellu de les IGPs, Alimentos del Paraísu o’l COPAE y llegar a más partes y a más tiendes. Nun podemos vivir tol añu d’una sola campaña”.

L’allugamientu de la finca foi unu de los motivos pa entamar los sos plantíos n’ecolóxicu. “Foi gracies a el mio padre, ye decanu del Colexu de Químicos d’Asturies. Con esti valle, ¿qué tanto vamos apostar polo ecolóxico?”, defende Isabel Rubio, pa quien “ta claru que trai muncho más trabayo que los plantíos en convencional y tien munchos más curiaos. Por casu, tardamos 200 hores en llimpiar a mano una hectárea de fabas n’ecolóxicu. Tamién hai plagues y enfermedaes nueves que nun sabemos cómo contra atacales”. Sicasí, la riqueza paisaxística y la biodiversidá de la zona faen que mereza la pena esi esfuerzu extra. “Tenemos equí al llau el ríu Esqueiro, que pertenez a la Rede Natura y creemos que tenemos de protexelo. Instalemos hoteles pa maruxos, cases pa búhos, llimpiamos el ríu nós a mano y en definitiva curiamos el mediu ambiente. Por suerte, nun tenemos vecinos alredor que puedan echanos cualquier tipu de productu que nun deseyamos. L’aguacate rozar y dámos-y la yerba a un ganaderu. Tenemos un ‘win to win’, por dicir”, señala la llabradora.

Comercialización propia y collaboración con otru productores
Abrir un buecu nel mercáu nun ye xera fácil nos tiempos que cuerren, pero cualquier ferramienta ye útil pa llogralo. Nel casu d’El Ribeiro, “facer tou nós. Tenemos el sofitu de tiendes na zona de Cuideiru, Uviéu, Xixón y Avilés. Dica agora, faemos nós les reparties y tamién trabayamos con restoranes y tiendes en Madrid. Amás, tenemos muncha vienta directa a particulares que yá nos conocen y a quien-yos gusta’l nuesu productu. Fáennos pidíos online, llámennos y quedamos con ellos”, remarca.

La collaboración con otru productores tamién ye importante, primando la cooperación frente a la clásica competencia. Según Isabel Rubio, “tenemos mermelada de mazana y mermelada d’arándanos y trabayamos con Carlos, de l’Allerán, una empresa de Moreda, y tamos bien contentos. Anguaño, vamos sacar tamién la gama ecolóxica. Tamos probando en feries a ver qué tal. La mermelada ta teniendo ésitu. Tamién collaboramos con Campos de Herminia, un plantíu d’arándanos ecolóxicos de Tapia de Casariego. Como la so campaña acaba n’agostu, vamos turnando los veceros, por dicir. Collaboramos ente nós porque sabemos que los dos tenemos un productu calidable. Vendemos equí’l so zusmiu d’arándanos, daqué a lo qu’inda non nos llancemos. Creo que la collaboración ente productores ye fundamental pa salir alantre”.

Potenciar el productu asturianu Formar
parte d’una marca como ‘Alimentos del Paraísu’ apurre un valor añedíu tanto al productor como al consumidor final. Nesi sentíu, Isabel Rubio señala que “hai que potenciar el productu asturianu. Taba claro qu’Asturies tenía que potenciar la so marca y danos cabida en feries de Madrid, Bilbao o A Coruña. Facilítennos espaciu en mercaos y esmolécense. Llevar un sellu que ponga ‘Alimentos del Paraísu’ llama l’atención. Certifiques que ye un productu asturianu. Significa fomentar y valorar Asturies”.

Al respective de la visión que se tien d’Asturies nel esterior, Rubio afirma que “muncha xente de fora valora que sía productu d’Asturies. Conózsenos pol bon comer y creo que ye un agregu al nuesu productu. Certifica la calidá del productu y el so proveniencia. Creo que, adulces, va ameyorándose. Diéronse cuenta de que nel campu hai muncha xente que se ta profesionalizando. Cada vez somos más nuevos, queremos vivir equí y tener los nuesos proyectos”.

Visites empuestes y planes de futuru Otra forma d’averar
l’agricultura ecolóxica a quien nun la conozan ye fomentar les visites a los plantíos. Nel casu d’El Ribeiro, empezaron a entamales anguaño. Pa Isabel Rubio, “llapada enforma l’atención. Vendemos los nuesos productos equí y queremos que la xente concenciar de lo que son los plantíos n’ecolóxicu. N’España nun ta bien potenciáu inda. Piensen que llantes llechugues nel to güertu y yá ye ecolóxicu. Queremos esplicar lo que trai y cómo se traten. La xente sosprender de que sulfatemos con lleche desnatada, de los hoteles pa los maruxos, de cómo recoyemos, de los nuesos envases, son de cartón y la faba va en sacu de tela. Per otra parte, el ríu tien especies protexíes. Tratar d’enseña-yos lo que trai la producción ecolóxica y por qué tien esi valor añedíu. Ye lo qu’intentamos fomentar con estes visites empuestes. A parte, tenemos un paraísu pa enseñar y que la xente esfrute de lo que tenemos y de lo que faemos”.

Al respective de planes de futuru, Isabel Rubio esplica ente rises que “toi incorporada como nueva llabradora y, dica agora, cinco años tener seguros, pero el mio futuru ver equí”. Echando la vista tras, la llabradora tien claro que “esto ye un proyectu a mediu y llargu plazu. Invertimos nun secaderu, en cubrir los arándanos pa poder recoyer nos meses de seronda y en tola compra de praos, de material pa la faba, tractores y sulfatadoras. Soi feliz equí. Aposté por esto y nun peno”

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